4 Android vakantie foto apps


Foto bewerkt met Vignette

De vakantietijd is begonnen! Tijd om te ontspannen, van de zon te genieten en natuurlijk foto’s te maken.
En welke camera is nou meer geschikt dan die van je Android toestel in je broekzak of handtas? Helemaal handig is dat als je eenmaal in de buurt bent van een wifi hotspot je die foto’s dan in een mum van tijd deelt via sociale media, e-mail, blog of meer. Niet verplicht maar wel aan te raden is om je standaard geheugen uit de te breiden met een mini SD kaartje van 8, 16 GB of meer. Op deze manier ben je verzekerd dat je nooit te weinig opslagruimte hebt voor al die fantastische momenten waarvan je nog lang kan nagenieten.

Ik bespreek hier 4 gratis Android camera apps en de standaard camera op je telefoon die je zullen helpen om al die mooie momenten nog mooier vast te leggen. De toestellen waarop deze zijn getest zijn de HTC Desire en de Samsung Galaxy S. Beide draaien op Android 2.2.
Alle apps zijn te downloaden via de Android Market.

standaard camera
Mijn persoonlijke favoriete werkwijze is om altijd alle foto’s te maken met de standaard camera. Vanuit de foto apps zoals Vignette (hierover verder meer) kun je namelijk ook foto’s maken, maar meestal maakt de app dan de foto kleiner met een lagere resolutie en beeldgrootte. Vaak is dit bewust gedaan omdat voor een grotere fotoversie de premium of betaalde app versie gekocht moet worden. Een ander voordeel van het maken van foto’s met je standaard camera is dat je op die manier altijd een back-up hebt van je foto’s en een grotere versie om evt later af te drukken. Foto’s bewerken of een bepaalde filter gebruiken doen we in de desbetreffende foto app via de optie ‘importeren’ vanuit de fotogallerie op je toestel. De bewerkte versie komt te staan in de map van de desbetreffende app. Maar mocht je dit te omslachtig vinden, schiet dan gewoon vanuit de app zelf.

Foto gemaakt met RetroCamera

Instellingen
Denk niet dat je met je standaard camera niks kan instellen. Vooral het instellen van je iso en witbalans raad ik zeer aan. De iso-waarde heeft te maken met de lichtgevoeligheid van je sensor. Hoe hoger de waarde des te donkerder mag het omgevingslicht zijn. Wel zul je meer ruis in je foto zien. Ook witbalans raden we aan om in te stellen voordat je gaat schieten. Ben je eenmaal in zonnige oorden, dan kun je de witbalans instellen op ‘daglicht’ (ipv ‘bewolkt’ in Nederland 😉 ) Verblijf je in een huisje of appartement en wil je binnen foto’s maken, dan zet je de witbalans op ‘gloeilamp’. Als je dit niet doet, kunnen je foto’s heel erg rood, blauw of geel worden.

Bijsnijden
Over het algemeen zijn mensen die niet professioneel fotograferen geneigd om hun zoeker of in dit geval je smartphone scherm te gebruiken als vizier waarbij het onderwerp in het midden wordt geplaatst. De creatievelingen onder ons weten dat dit niet geheel volgens de regels van de gulden snede is en niet echt ‘spannende’ beelden oplevert. Vrees niet en snij je foto bij. Ook dit kan makkelijk nadat je foto hebt gemaakt door vanuit je galerie de desbetreffende foto op te zoeken en via de menuknop voor de optie ‘bijsnijden’ te kiezen. Snij de foto zo bij dat je onderwerp(en) nu op het kruispunt van de ‘derde lijnen’ komen te staan.

Foto apps downloaden
En dan is het tijd om de foto apps te gebruiken. Ga naar de Android Market en download de volgende apps: Vignette, FX Camera, Retro Camera, Picplz.

Picplz

Deze app is simpel in gebruik en vergelijkbaar met Instagram voor de iPhone. Je moet eerst een Picplz profiel aanmaken waar de foto’s naar worden ge-upload. Als je foto’s vanuit deze app wil delen, dan is het handig om ook je Facebook aan deze app te koppelen. Daarna is het schieten (of importen vanuit de galerie), een effect kiezen, evt locatie kiezen en onderschrift schrijven en posten. Ideaal als je snel een foto met effect wil plaatsen op je Facebook pagina. Groot nadeel vind ik dat foto’s niet lokaal (op je SD) opgeslagen kunnen worden, maar alleen in de cloud; op je Picplz profiel of in Dropbox. Vooral op vakantie, indien je niet beschikt over een buitenlands data-abonnement, een dure oplossing om je vakantiekiekjes te delen. Gevolg is ook dat je niet verder kan schieten totdat je bewerkte foto is geupload. Daarom, zoals ik in het begin al schreef; schiet met je standaard camera en importeer later deze foto’s in Picplz en upload zodra je bij een wifi hotspot bent. Natuurlijk mis je dan wel die ‘ on the sper of the moment’ plaatjes.

Fx Camera

Leuke app die je gelijk vanuit het beginscherm laat kiezen tussen vijf verschillende soorten camera’s: Toycam, Polandroid, Fisheye, SymmetriCam, AndyWarholizer en Normaal. Binnen de verschillende camera’s kun je meer effecten en filters kiezen. Nadat je voor bepaalde instellingen hebt gekozen, kun je schieten en zie je het effect zodra de foto verschijnt. Je kan daarna niet meer kiezen voor een ander effect, iets dat ik zelf erg jammer vind. Delen doe je direct vanuit de foto en vraagt de app meteen nadat je de foto hebt genomen. De foto’s worden ook opgeslagen op de je SD kaart in je galerie onder ‘Fx Camera’. Makkelijk terug te vinden dus. Groot nadeel vind ik dat de foto’s (met de gratis versie) erg klein zijn (ong 700 x 500). Dit is ideaal als je ze wil delen via e-mail of sociale media. Wel jammer als je die ene mooie foto zou willen uitvergroten op canvas om aan je muur te hangen.

RetroCamera

Snelle snapcam app. Vind je het instellen van FxCamera net even teveel werk, dan is RetroCamera misschien iets voor jou. Eenvoudiger kan niet. Vanuit het beginmenu kies je een van de vier (of inmiddels meer via een update) camera’s: The Barbl, Little Orange Box, Xoladroid, of Pinhole. Het effect van elke camera is meteen te zien nadat je de foto hebt geschoten. Leuk effect is dat de zoeker net als op echte SLR camera’s erg klein is (ong. 1 vierkante cm). En ook het ontwikkkelen van foto’s (het duurt enkele seconden voordat je de foto kunt zien (in de tussentijd zien we reclame) dat we nog kennen van vroeger toen we op film of dia fotografeerden, is grappig gedaan. Maar dat leuk en grappig wordt wat mij betreft snel irritant. Ik wil snel foto’s achter elkaar kunnen schieten en het hele scherm van mijn smartphone als zoeker gebruiken. De foto’s worden ook op je SD kaart opgeslagen onder ‘RetroCamera’ in je galerie. Delen (Facebook, Twitter, e-mail) van de foto kan gelijk vanuit de app, maar ik adviseer om dit via de galerie te doen mocht je de foto via andere sociale media willen delen (Hyves, WordPress, WhatsApp, etc.). Ook hier zijn de foto’s overigens ook erg klein (500 x 500), dus niet geschikt om later af te drukken.

Vignette

Mijn persoonlijke favoriet omdat deze app de optie biedt om foto’s vanuit je galerie te importeren. Dit opent eindeloze mogelijkheden. Zoals ik in het begin schreef kun je vanuit de galerie van je standaard camera foto’s kiezen, maar natuurlijk ook foto’s uit galerie van de andere apps. Hierdoor kun je cross-app foto’s bewerken wat hele mooie, aparte en unieke beelden op kan leveren. Probeer ook eens een filter/effect over een filter/effect over een filter/effect etc te gooien en kijk wat er gebeurt. Heb je genoeg tijd en wil je je creativiteit eens helemaal de loop laten gaan, leef je dan hiermee uit. Een ander voordeel is dat je een raster over je scherm kan zetten, waardoor je de gulden snede (zie ook bij ‘ bijsnijden’ ) kan zien terwijl je aan het fotograferen bent. Daarbij biedt deze app ontzettend veel effecten, filters en kaders waaruit je kan kiezen en die je met elkaar kan combineren. Heel prettig is dat je niet alleen een foto kan schieten door op de fysiek scrollknop te drukken, maar ook door op het scherm te drukken. De app focust dan automatisch op het gedeelte waar je gerdrukt hebt. Lekker snel en makkelijk. De foto’s zijn meteen vanuit de app te delen met je sociale media, via e-mail, blog, WhatsApp, etc. Heel fijn is dat de ‘menu opties’ niet alleen gekozen kunnen worden via de standaard menuknop, maar ook door de net gemaakte foto aan te tikken; het menu verschijnt dan ook. Dit vind ik erg fijn werken. Tot slot is er een nadeel; de bewerkingen die je doet, zijn niet live te zien. Je moet dus eerst kiezen voor een bepaald filter, daarna op de ‘back’ knop drukken en pas zie je wat een filter voor effect heeft. Dit in tegenstelling tot de andere drie apps. Op zich is met dit nadeel goed te leven, want als je een fanatiek gebruiker van Vignette bent, dan leer je effecten uit je hoofd kennen en weet je al vantevoren (ongeveer) wat voor een effect een bepaald filter heeft. Ander nadeeel zoals bij al deze gratis apps, is het feit dat foto erg klein is (ong 500 x 500). Goed voor op het beeldscherm van een smartphone, slecht om later af te te drukken.

txt / ph: Su Heart (www.suheart.nl)

Advertisements
Comments
4 Responses to “4 Android vakantie foto apps”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Jason MeijerNarcozeVincent GootzenJoseph LoughboroughReviews4 Android vakantie foto appsKolder in je kopNRC in […]

  2. […] Om dit te vieren, heb ik post geschreven over 4 android foto apps. Omdat fotograferen op vakantie met je smartphone net even leuker kan worden als je deze apps gebruikt of zelfs cross-app foto’s gaat bewerken. Check het artikel hier. […]

  3. […] Jason MeijerNarcozeVincent GootzenJoseph LoughboroughMaritta VersnelReviews4 Android vakantie foto appsEIGHT magazineKolder in je kopNRC in […]

  4. […] jullie weten hou ik van Android smartphone fotografie. Het feit dat je een compact toestel altijd bij de hand hebt gecombineerd met de vele […]Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • 7 angle shot

  • Speciale aanbieding

%d bloggers like this: