Dick Jason Meijer

Exposeren in een bordeel en op skateboards.

Het werk van de Amsterdamse tekenaar Dick Jason Meijer ken je wellicht van verschillende skateboards (bijv. Nelson Mosikili ontwerp voor Built to Destroy). Of van werk in een bordeel op de wallen in Amsterdam. Hierover verderop meer. Maar wellicht ken je zijn tekeningen wel via Facebook, want daar vindt hij momenteel zijn grootste fans en kriticasters.
20110706-142451.jpg

Schets voor graphic.

Knus verborgen in de business lounge van skatepark Amsterdam spreek ik Dick. Aanleiding voor dit gesprek is dat precies daar een geweldig artistiek product met een verhaal is geboren. Want wat is een skateboardpark nou zonder eigen skateboards? Precies. Daarom wilde het park zijn eigen decks. Dick, zelf een enthousiaste skater, kreeg alle vrijheid om tot een graphic te komen. Het eindresultaat vroeg gewoon om een uitgebreide toelichting. Want deze gedetailleerde tekening was meer dan zomaar even een logo op een board plaatsen met wat leuke kleurtjes en vormpjes erbij.

Dead or alive
20110706-142934.jpg
De graphic is geïnspireerd op de Griekse mythologie van Charon de veerman van de dood. Deze veerman vervoert de zielen van de doden over de rivier Acheron (of Styx bij de Romeinen) naar de onderwereld. De mythe wil dat de zielen de veerman moeten betalen. Hieruit afgeleid is het gebruik dat overlevenden muntjes op de ogen van hun doden leggen zodat zij de reis naar de hemel kunnen betalen. Meijer kwam op het idee om hier iets mee te doen nadat hij Clash of the Titans had gezien. Hierin wordt de mythe van de veerman gebruikt. En verdomd! De combinatie van met een bootje naar de overkant varen, dat lijkt verdacht veel op het pontje nemen van Amsterdam centraal over het IJ naar het skatepark. Idee geboren! Na veel gehersenkraak komt skatepark eigenaar Mikel met de fantastische ingeving om de muntjes die in de mythe dienst doen om de veerman te betalen, weg te geven bij een board als gratis entree voor het park. Grandioos. Een t-shirt kon niet uitblijven. En met een mooi verhaal erbij van de hand van de nieuwe marketing /sales man vh park (Rob Rouleaux), is het totaalpakketje compleet.

Creatieve oplossingen

20110706-144406.jpg
De uitvoering ging helaas niet zonder slag of stoot. Meijer legt uit dat toen zijn graphic eenmaal af was deze niet helemaal op het board paste. Het formaat van een board is namelijk erg afwijkend van een normaal Canvas of vel papier. Toen het tijd was om het board te drukken, kwam echter de tweede tegenslag. De eerste serie was een misdruk. Bummer. Gelukkig ging het daarna wel goed en hangt het board nu met t-shirt en muntjes te prijken in de mini-skateshop van het park.

Drive
Meijer is de soort kunstenaar waarbij het eigenlijk ‘meant to be’ is. Tekenen doet hij al sinds ‘ie een potlood kan vasthouden. Tegelijkertijd is het ook een manier om tot rust te komen. “Als ik bezig ben met tekenen, vergeet ik alles om me heen”, vertelt de 28-jarige Amsterdammer. “Daarbij kan ik nog veel leren. Photoshop heb ik bijvoorbeeld geleerd door tutorials op YouTube. Maar veel technische kennis zal ik nog moeten bijleren. “

Hoerenkast

” The Key Keeper. Het werk dat in de gallerij van Priscilla Jourdan op de Wallen hangt.”

In het gesprek blijkt later dat onze gepassioneerde tekenaar ook niet vies is van uitstapjes naar het bordeel. Niet persoonlijk, maar met zijn werk. Meijer legt uit: “Toen kunstenares en galleriehoudster Priscilla Jourdan met mij in contact kwam en mijn stuk ‘The Keeper’ zag, wilde ze het werk exposeren en te koop aanbieden in haar gallerij, een ex-bordeel op de wallen.” Zo gaat dat dus. Van het een komt het ander. En dat ander nu is vooral een website met portfolio en meer, waar hij samen met Alex van tagsters aan werkt. En tatoeeren. Dat is een andere uitdaging. De tattookit is inmiddels binnen. Oefenen gaat hij doen met Erwin Prent die werkzaam bij Dikke Dennis (tattooshop in Amsterdam).

De tattookit is binnen.

Meer!

Ben je nu nieuwsgierig naar Dick Jason Meijer’s werk? Check dan zijn Facebook. En sluit je aan bij de groep vrienden die hij van tijd tot vraagt om feedback op zijn werk. “Ik ben daar erg dankbaar voor. Dat mensen me supporten en eerlijk zijn over wat ze ervan vinden”, besluit Meijer.

Tekeningen: courtesy of djm

Txt: tasso

Advertisements
Comments
2 Responses to “Dick Jason Meijer”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] HomeFeaturingDick Jason MeijerNarcozeVincent GootzenJoseph LoughboroughReviewsKolder in je kopNRC in beeld appDatesContact […]

  2. […] HomeFeaturingDick Jason MeijerNarcozeVincent GootzenJoseph LoughboroughMaritta VersnelReviews4 Android vakantie foto appsEIGHT magazineKolder in je kopNRC in beeld appDatesContact […]Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • 7 angle shot

  • Speciale aanbieding

%d bloggers like this: