Panopticon: Waarom je wel degelijk wat te verbergen hebt

‘Documentaire over jouw privacy’ door Peter Vlemmix.

Panopticon – de docu over jouw privacy from PV producties on Vimeo.

Tijdens deze druilerige dagen is het misschien wel goed om na te denken over internet, moderne technologie en privcay. Nee, dat is geen gezeik. Ook al zegt de meerderheid in Nederland ”Ik heb niet veel verbergen, dus ik maak me er niet druk over.” Wij zeggen: Er zijn meer dan genoeg redenen om je zorgen te maken over hoe de overheid met je privacy omgaat. Hier zijn er enkele redenen die in de deze documentaire (59 minuten) naar voren komen:

Als je zegt “ ik heb niks te verbergen”, denk dan even na over waarom je gordijnen voor je ramen hebt hangen. Privacy? Waarom zou je online en in het publieke leven wel naakt willen rondlopen?

Opgeslagen data bij de overheid kunnen gestolen worden. Bijvoorbeeld voor identiteitsdiefstal. Zo werd een onschuldige huisvader door identiteitsdieftstal in alle systemen aangemerkt als crimineel en als dusdanig aangeklaagd. Dat dit erg actueel is blijkt uit een hack bij het Nederlandse certificeringsbedrijf Diginotar die verantwoordelijk is voor versleuteling van jouw gegevens bij de overheid.

Internet journalist Alex Klopping zegt: “Als een bedrijf als Google als jouw data (zoekgeschiedenis, agenda, contacten, etc) zou verkopen aan bedrijven, dan zou dit vervelende gevolgen kunnen hebben. Stel dat Google dit verkoopt aan bijvoorbeeld een zorgverzekeraar die in zoekresultaten ziet dat je zoekt op bepaalde ziektes, dan kan deze op basis hiervan de premie verhogen voor jou.”

In Duitsland is men (helaas) verder dan in Nederland. Daar heeft men een verleden met overmatig in de gaten van burgers. Opslag van data is namelijk de ideale basis voor dictatuur en een controlestaat. Als je als overheid alles weet van jou en je contacten, dan kun je perfect controleren en anticiperen op ongewenst gedrag.

Internet denker Rob Kranenburg komt met een drogreden die vaak wordt gebruikt door de overheid om overmatig camera’s op te hangen en gegevens als vingerafdrukken: veiligheid en voorkomen van terrorisme. Maar de kosten (miljarden) om mensen in de gaten te houden met allerlei apparatuur en technieken is totaal niet in verhouding als je kijkt naar wat dit zou moeten opleveren. Zo is er in Den Haag bijvoorbeeld in de afgelopen 10 jaar 1 aanslag geweest. Is dat miljarden waard? Of het feit dat jouw persoonlijke gegevens in handen zijn van de overheid?

Een andere drogreden die vooral door Stichting Brein wordt gebruikt is omwille van auteursrechten. Alexander Klopping meldt dat het internet al genoeg in de gaten wordt gehouden en gecontroleerd op onjuist gedrag. Het is niet nodig om individueel download- en surfgedrag (ACTA) in de gaten te gaan houden. Dat is een enorme inbreuk op je privacy. En op de vrijheid van meningsuiting via het internet.

Naming en shaming ondermijnt het rechtsstelsel waarin een verdachte onschuldig wordt veronderstelt tot het tegendeel is bewezen. Wat als jij per ongeluk wordt gefotografeerd bij een plaats delict, terwijl je niks met een crimineel voorval te maken hebt gehad?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • 7 angle shot

  • Speciale aanbieding

%d bloggers like this: